MAGAZÍN / Gastronomie

Popis:
1.12.2016

Puchero - španělská polévka ve 3 chodech

Španělská kuchyně je charakteristická díky své jižanské kuchyni s tradičními produkty, mezi něž patří neodmyslitelně česnek, cibule, rajčata, papriky...

Španělské stravovací zvyklosti se výrazně liší od našich. Snídaně není příliš důležitá. Hlavním jídlem dne je oběd, který má často několik chodů. Zde je jeden z nich v podobě husté zeleninové a hřejivé polévkyjehož součástí jsou hned dva další chody.

Zvlášť přijde vhod v těchto mrazivých dnech, kdy tělo potřebuje zahřát a posílit. Pokud chceme překvapit hosty netradičním, ale velmi dobrým jídlem, je to ta nejlepší volba.

Suroviny

cizrna 2 hrsti
mrkev 2 ks
celer 1/2 ks
petržel kořen 2 malé ks
brambor 2 ks
hovězí maso 300 g
pekingské zelí (může být i hlávkové)
piniové ořechy
česnek 1 stroužek
mleté maso 300 g
vejce 1ks
příloha nudle nebo rýže
čubrica 1 lžička
šafrán 1/2 lžičky
sůl dle chuti
pečivo nejlépe bagetta

Postup přípravy

Do velkého hrnce dáme vařit vodu s hovězím masem spolu s cizrnou. Očistíme kořenovou zeleninu včetně brambor. Mleté maso dáme do mísy a smícháme s vejcem, piniovými oříšky, čubricou, prolisovaným česnekem a solí. Zelí spaříme horkou vodou, aby se nám s ním lépe pracovalo a oddělíme jednotlivé listy.

Po cca hodině vaření do hrnce přidáme očištěnou zeleninu a rozdrcený šafrán.

Z připravené směsi a oddělených listů vytvoříme závitky, které můžeme omotat provázkem, nebo spojit párátkem, aby se nerozbalily. Nakonec je vložíme do hrnce, vodu osolíme a vše vaříme ještě asi půl hodiny.

Do vývaru si připravíme přílohy dle chuti - rýži nebo nudle.

Jídlo se podává ve třech chodech

1. Vývar s nudlemi, či rýží

2. Vařená zelenina s hovězím masem (vše nakrájet)

3. Zelné závitky s pečivem

Zda po této dobrotě dáte přednost v rámci španělské tradice silné kávě, či ve večerních hodinách skvělému Tinto de verano - směsi červeného vína a citronového nápoje, je pouze na vás.

Každopádně přejeme příjemné gastronomické zážitky. A dobrou chuť!

Autor / zdroj: PR

Doporučujeme

EHLTRANS - Karel a Jan Ehlovi

Zemní práce rypadlonakladačem JCB4CX, pásovým rypadlem 15t Mecalac 714MC, nákladní doprava1-30t s možností nakládky a vykládky s HR, odtahová služba, vyproštování vozidel. www.ehltrans.cz

Photo Eternity

Fotografické služby se zaměřením na rodinné, portrétní a těhotenské foto, newborn, děti, domácí mazlíčky, akty, glamour, svatební foto aj. www.photoeternity.cz

DALŠÍ ČLÁNKY

Post

Královéhradecký kraj zveřejní videozáznamy z jednání zastupitelstva

Rada Královéhradeckého kraje odsouhlasila možnost uchovávání a zveřejňování videozáznamu z jednání Zastupitelstva Královéhradeckého kraje včetně jeho

Post

V Borohrádku bylo slavnostně otevřeno nové Oranžové hřiště

Nové Oranžové hřiště v parku a u mateřské školy v Borohrádku, bylo slavnostně otevřeno ve čtvrtek 11. května. Na realizaci hřiště získala obec od Nada

Post

20 milionů korun na obnovitelné zdroje energie bylo „rozdáno“ během 11 vteřin

Poslední výzvou na 20 milionů korun na obnovitelné zdroje energie končí první vlna kotlíkových dotací v Královéhradeckém kraji. Výzva byla spuštěna v

Reklama

Reklama

PARTNEŘI

Razítka Hradec Králové - výroba razítek ON-LINE i na počkání www.ehltrans.cz Photo Eternity www.zooprodukt.cz